Kalmistot

Nastolassa tunnetaan varmuudella kolme kalmistoa: Ruuhijärven Harakkamäki, Ylä-Kokkola ja Ristimäki. Harakkamäki ja Ylä-Kokkola ovat viikinkiaikaisia (v. 800-1050). Ristimäki ajoittuu ristiretkien aikaan (v. 1050-1300).

  • Ristimäen kalmisto
    Ruuhijärvellä sijaitsevat Ristimäen kalmisto, Ristiretkiaikainen tai osittain varhaiskristillinen kalmisto. Se ajoittuu ristiretkien aikaan (1050-1300) ja sijaitsee Ruuhijärvi-Korkee -tien molemmin puolin. Ensimmäiset löydöt tehtiin soranoton yhteydessä. Kaivauksia on tehty vuosina 1908, 1916, 1926 ja laajimmat kaivaukset tehtiin 1973-1974. Paikalla on ollut vaurasta karjalaista asutusta. Vainajat on haudattu polttamatta, puuarkuissa, juhlavaatteissa, koruin ja tarvekaluin varustettuna. Löydöt sisältävät pronssisolkia, ketjulaitteita, riipuksia, vyön solkia, veitsiä, nauloja, saviastian palasia, maatunutta luuta ja hampaita. Ruuhijärven kulttuuripolun alussa nuorisoseurantalon lähistöltä löytyy Ristimäen kalmisto. Talon pihalta löytyy myös muistokivi.
  • Harakkamäen kalmisto
    Viikinkiaikainen polttokenttäkalmisto sijaitsee Ruuhijärvellä.
  • Skinnarin kalmisto ja asuinpaikka
    Viikinkiaikainen polttokenttäkalmisto sekä pyyntikulttuuriin viittaava varhaisempi asuinpaikka.

Leikkolan uhrikalliot

Rautakauden loppujaksolle ajoittuvat Leikkolan uhrikalliot löytyvät Ruuhijärven kulttuuripolun varrelta. Ne sijaitsevat Pokantien molemmin puolin Leikkolantilan mailla. Tien eteläpuolella sijaitsevassa noin 50 metriä pitkässä kalliossa on viisi kuoppaa, joista kolme on selvemmin erottuvia. Kupit ovat kallion koillis päässä. Tien pohjoispuolella noin 20 metriä pitkän kallion puolella koillispäässä on neljä kuoppaa.

Kalkkolan Linnavuori

Kalkkolan Linnavuori sijaitsee Salajärven itärannalla. Muinaislinna on harvinaisen komea graniittikallio, joka kohoaa järvestä äkkijyrkkänä Salajärven rannasta. Mm. kallion pohjoiskärjessä on n. 15 – 18 metriä pitkän kivivallin jäännökset. Kalkkolan muinaislinna on sijainnut melko lähellä rautakautista asutuskeskusta. Vaaran uhatessa väestö on vetäytynyt linnaan turvaan.