Hautausmaat

Nastolan hautausmaa

Nastolan hautausmaa sijaitsee kirkonkylällä osoitteessa Karhusillantie 50. Tästä linkistä voit ladata Nastola-seuran tekemän hautausmaa esitteen.

Muualle haudattujen muistokivi ja muistolehto sijaitsevat siunauskappelin vieressä. Nastolan hautausmaan vanhimmassa osassa on myös useita Ehrnrooth-suvun hautoja.

Lahden seurakunnat, kirkot ja hautausmaat lyödät osoitteesta: Lahdenseurakunnat.fi

Sankarihautausmaa

Sankarihautausmaa on yli 200-vuotiaan Nastolan puukirkon alapuolella (Karhusillantie 10). Hautausmaalta löytyy sankarimuistomerkki kaatuneiden muistoksi. Nastolassa sankarivainajia on 93. Asemakaava-arkkitehti Elis Kaalamo on suunnitellut sankarimuistomerkin sekä alueelle johtavan kauniin portin. Muistopaaden on suunnitellut diplomiarkkitehti Sirkka Tarumaa.

Radanrakentajien hautausmaa

Radanrakentajien hautausmaalle on haudattu vuosina 1867 – 1868 menehtyneitä Riihimäki-Pietari-radan rakentajia arviolta noin 300 vainajaa. Hautausmaa sijaitsee Lahti-Nastola maantien 312 varrella valtatie 12 risteyksen lähellä.

Lisää radanrakentajista

Neuvostoliittolaisten sotavankien hautausmaa

Nastolassa toimi vuodesta 1941 lähtien Järjestelyleiri 1, jonka kautta suurin osa sotavangeista kulki. Täällä heidät kuulusteltiin ja lähetettiin muualla olleisiin vankileireihin. Leirialue oli nykyisen Kirkonkylän koulun kohdalla ja sen lähiympäristössä. Leirin kirjoissa on ollut 64 188 venäläistä sotavankia. Monet terveet sotavangit työskentelivät nastolalaisissa maataloissa. Leirin vangeista useat olivat sairaita tai haavoittuneita, joten heitä myös menehtyi täällä.

Kausantien neuvostoliittolaisten sotavankien hautausmaalle on haudattu 1055 venäläistä sotavankia. Hautausmaalta löytyy suuri Äiti maa -patsas.