Menneet projektit

Menneitä näyttelyitämme

Menneiden projektien joukossa on aiempien vuosien kesänäyttelyitä, mutta myös muunlaisia, eri aihealueisiin liittyviä projekteja.
Täydennämme tätä sivua ajan mittaan.

Luontoretki 2021

Nastolan kesän 2021 nykytaiteen näyttely, Luontoretki, keräsi noin 2500 katsojaa. Näyttely oli Nastola-seuran järjestämistä kesänäyttelyistä toistaiseksi suurin. Mukana oli 33 taiteilijaa ja yli 180 teosta.

Näyttelyn kuratoi Veikko Halmetoja.

Luontoretki oli yksi Lahti Euroopan ympäristöpääkaupunki-projektin yhteistyökumppaneista. Se oli myös kesän suurin ympäristö- ja luontoaiheinen taidenäyttely.

Koronatilanteesta johtuen, näyttelyn kävijämäärä jäi odotettua alhaisemmaksi. Näyttelyn yhteyteen suunnitellut yleisötapahtumat jouduttiin joko perumaan tai ne toteutettiin videotallenteina. Videotallenteita kävi seuraamassa yhteensä noin 1000 henkilöä. Taiteilijahaastatteluihin, eri keskusteluihin ja Kestävä taide-paneelin voi edelleen käydä tutustumassa Nastolan kesänäyttelyn sivuilla www.nastolankesanayttely.fi. Näyttely oli poikkeuksellisesti avoinna 2,5 kuukautta.

Kesänäyttely työllisti kolmen kuukauden ajaksi kuusi henkilöä, joista kaksi oli alan opiskelijoita. He pystyivät hyödyntämään työskentelyään opinnoissaan. Neljä kesätyöntekijää oli tukityöllistettyjä.

Näyttelyn toteutti kymmenhenkinen Luontoretken tuotantoryhmä, joka työskenteli ilman korvausta.

Vaikka kävijämäärässä jäätiin alle tavoitteen, näyttelylle asetetut muut tavoitteet toteutuivat hyvin. Lahden ja Nastolan asukkaille – ja erityisesti nuorille – pystyttiin tarjoamaan matalan kynnyksen mahdollisuus tutustua taiteeseen ja kokea taidenäyttely. Alle 18-vuotiaat pääsivät ilmaiseksi sisään. Lisäksi näyttelyn aikana oli kaksi ilmaispäivää ja viimeinen elokuun viikko kokonaan ilmainen.

Näyttelyyn liittyi kiinteästi Pihapiiri-taidepolku, jonka toteuttamiseen osallistuivat mm. toimintakeskus Tienhaaran työntekijät ja Nastolan Kukkasen koulun oppilaat.

Koululaisryhmiä vieraili Luontoretkessä kahdeksan ja oppilaita näissä ryhmissä oli yhteensä 146. Opettajille oli laadittu etukäteen kattavat opastuspaketit tehtäväehdotuksineen.

Luontoretki-näyttely tarjosi myös ryhmille ja yksityisille henkilöille ilmaisen opastuksen näyttelyyn. Näyttelyä pidettiin yleisesti korkeatasoisena ja katsojaa haastavana. Se tarjosi helposti lähestyttävän ja ymmärrettävän näkökulman taiteen mahdollisuuteen vaikuttaa ympäristöasioihin.

Kansallispukunäyttelyn mainos, jossa on kansallispukukangasta ja lankarullia.

Kuvakirja kunnantalolla

Veikko Halmetojan kuratoima taidenäyttely toteutettiin virastokäytöstä poistuneessa Nastolan kunnantalossa, joka tarjosi 24:lle taiteilijalle inspiroivat ja luovat puitteet toteuttaa itseään tavallista galleriaa monipuolisemmin. Esillä oli noin 200 teosta ja näyttelytilaa yli 1000 m2.  Osa teoksista oli tilasidonnaisia ja lisäksi oli useita installaatioita. Talon päätyy EGS toteutti seinämaalauksen “Word Atlas”

Taiteilijat olivat: Emma Ainala, Elina Brotherus, Pira Cousin, EGS, Sami Funke, Paavo Halonen, Kalle Hamm, Mikko Heino, Einari Hyvönen, Henrik Härkönen, Arto Kettunen, Anni Kinnunen, Laura Kärki, Janne Laine, Pirita Lautala, Anna Pekkala, Marja Pirilä, Vappu Rossi, Aleksiina Salmi, Pasi Soukkala, Kirsimaria E.Törönen, Ilona Valkonen, Meri Westlin

Näyttelyn lisäksi toteutettuun runsaasti konsertteja, työpajoja, esitelmiä, paneelikeskusteluja ja muita oheistapahtumia. Kaikki tapahtumat ja näyttely olivat yleisölle maksuttomia, kävijöitä oli kaikkiaan noin 5 000.

Väristyksiä

Nastolan Vanhalla kunnantalolla järjestettiin 4.–6.7. 2018 kolmipäiväinen VÄRISTYKSIÄ Festari, joka taide- ja musiikkielämysten lisäksi tarjosi interaktiivista toimintaa eri ikäpolville. Festari oli ilmaistapahtuma. VÄRISTYKSIÄ Festarin työpajoja ohjasivat Amadeu Vives, Veijo Ruotanen, Antti Sepponen, Maisa Stauffer ja Anitta Helin. Valtuustosalin konsertin vetonauloina olivat Jukka Nousiainen ja M (Minja Koski).
Vanhan kunnantalon tiloissa oli myös Berliinin Nationalgallerien vuoden 2017 palkinnon voittaneen taiteilijan Agnieszka Polskan ja helsinkiläisen visuaalisen taiteilijan Noora Geagean videoteoksia.

Kesänäyttely 2016

Nastola-seura ja Nastolan Taideyhdistys järjestivät ensimmäisen Taarastin Kesänäyttelyn vuonna 2016.
Näyttelyn taiteilijat olivat: Ville Andersson, Carolus Enckell, Noora Geagea, Kaarina Kaikkonen, Enni Kömmistö, Niko Luoma, Aurora Reinhard, Kaarlo Stauffer ja Miina Äkkijyrkkä.

Nastolan kesänäyttely Rajaton taide näyttelyjuliste vuodelta 2023.
Rajaton taide kesänäyttelyn eräs teos oli pihalla osiin purettu asuntovaunu.

Vastahankaan

Vastahankaan -näyttelyn suunnitteli ja taiteilijat valitsi nastolalaissyntyinen taiteilija Kaarlo Stauffer. Esillä oli maalaustaiteen lisäksi valokuva-, video- tila- ja äänitaidetta sekä grafiikkaa ja veistoksia.

Vajaan kahden kuukauden aikana näyttelyssä vieraili 2300 kävijää. Hyvän piristysruiskeen näyttelylle antoivat koululaisryhmät, joita elokuussa vieraili ennätysmäärä.

Vastahankaan-näyttelyn taiteilijat olivat Dorian Bajramovic, Matilda Enegren, Mika Helin, Hanna Hyy, Hermanni Keko, Savu Korteniemi, Hannele Kumpulainen, Eeva Lietonen, Maija Luutonen, Essi Nieminen, Anna Niskanen, Jussi Niskanen, Frans Nybacka, Ida Palojärvi, Sanni Saarenpää, Antti Sepponen, Sorbus-kollektiivi, Kaarlo Stauffer, Joonas Siren, Joel Slotte, Oskari Tolonen, Kirsti Tuokko ja Bogna Wisniewska.

VÄREJÄ VÄREJÄ-näyttely 2018 ja taidepuisto

VÄREJÄ VÄREJÄ -näyttelyn kuratointi Markus Konttinen, muut taiteilijat HC BERG ja Niko Luoma.

Piha-alueella Kaarisillan taiteilijoiden installaatio “Pikkupyykkiä” ja koululaisten pienoisveistoksia kierrätysmetalleista. Lahtelainen Pro Puu ry pystytti Taarastiin lasten suunnittelemia asuinympäristöä elävöittäviä veistoksellisia rakennelmia.

BERLIINI >>> NASTOLA
ja HÄH-veistospolku 2017

Kuratointi Sophie Prager ja Heike Tosun, veistospolku Jukka Lehtinen

BERLIINI >>> NASTOLA taiteilijat olivat: Tom Anholt (Englanti), Björn Dahlem (Saksa), Paula Doepfner (Saksa), Secundino Hernandez (Espanja), Leiko Ikemura (Japani), Marlena Kudlicka (Puola), Kirsi Mikkola (Suomi), Janne Räisänen (Suomi) ja Thomas Scheibitz (Saksa)